Natten mellan torsdag och fredag klockan 02.15 hade vi ett inbrottsförsök i vår bil (BMW).

Lyckligtvis kunde försöket avvärjas eftersom vi av en händelse var vakna och kunde ropa på tjuvarna som sprang iväg på Duvnäsvägen riktning Ektorp.

Tjuvarna skrämdes troligtvis också av vår strålkastare som reagerar på rörelse som vi har på uppfarten.
Boende i område Lugnet

KOMMENTAR:
Händelsen visar några saker som måste vara på plats för att någon ska kunna fällas eller att brottet kan avvärjas eller förebyggas:

 • Att någon har sett ett brott och kunde reagera medan det pågick (jämför uppklarningsprocent för inbrott med motsvarande siffra för trafikbrott)
 • Att någon kunde se pågående brott var för att en lampa tändes samtidigt som någon var vaken och kunde uppmärksamma förändringen utanför huset
 • Att det var fri sikt där så att det var möjligt att omgående se att det var något som var fel som pågick

Liknade förutsättningar förelåg vid tidigare rapporterad multistöld på Kristinavägen, med den skillnaden att gärningsmännen var nästan färdiga vid grannens upptäckt. Men slutsatsen är densamma i avseende vad vi kan göra för att skydda oss:

 • Polisen kommer aldrig att kunna vara allerstädes närvarande (ofta bara en patrull per kommun under natten vid 03:30).
 • I stället är det vi i grannsamverkan som hjälper varandra …
  • … med att förebygga brott och underlätta upptäckt genom gemensamt förberedda åtgärder (teknik, märkning, lokal telefonkedja)
  • … larma polis på 112 vid pågående brott direkt
  • … visa att man ser utan att riskera egen säkerhet för att avstyra

När vi själva vaknar och har ärenden på natten kollar vi om våra egna högmonterade rörelsestyrda lampor och de som finns hos grannar runt om går på eller står tända. Då kollar vi om det är ett rådjur, grannens katt eller kan vara något annat oönskat – extra noga.

Sannolikheten att man själv är vaken just i vargtimmen 03:30 är liten, men att åtminstone någon runt omkring är det – är stor!
Brian Kylén, Grannsamverkan mot brott