Rapport Söndag
Vi bor [i Duvnäs]. Min man startade sin bil för att värma upp den kl 17:35 [på Nobeldagen 10 dec 2017]. Den stod under vår carport. Han gick tillbaka in i huset för att kolla en sak och lät motorn stå på. Efter 5-10 minuter gick han ut igen och bilen var borta. Någon måste ha gått förbi just då och fångat tillfället. Vi anmälde genast stölden till polisen som gjort en efterlysning. Men än så länge ingen bil [den dagen].

Rapport Måndag
Den stulna bilen återfunnen på en garageuppfart i ett helt annat område i Duvnäs. Fastighetsägaren därstädes hade underrättat polisen om att det stod en främmande bil på uppfarten på måndag morgon 11 dec.

Kommentar
Ägaren av bilen ringde Grannsamverkan efter att ha stött på en (allt)för lång kö till polisens telefon 114 14. Frågan var om bilen kunde hämtas där den stod. Det finns inget som heter godtrosförvärv längre, men kanske var det bäst om den stod kvar om polisen ville undersöka den.

Satt nyckeln kvar i tändningslåset? Det visste inte bilägaren ännu. Det fanns ju en stor risk att bilen skulle försvinna likadant igen om nyckeln var kvar i bilen. Bilägaren rekommenderades att både stå kvar i kön till polisen och ta sig till bilen för att kolla om nyckeln var kvar. Om så var fallet kunde den tas ur med något tyg och läggas i en påse för undersökning och bilen vara säkrad tills dess.

Dessa rapporter visar hur viktigt det är att aldrig lämna bilen olåst ens för någon minut samt att alltid ha koll på sin bilnyckel. Samma sak gäller huset – gå inte ens snabbt runt huset utan att ha alla dörrar låsta och fönster reglade. Tillfället gav tjuven.

Dessutom är varmkörning över en minut inte tillåten för miljöns och grannarnas skull. Motorn värms snabbast av att starta och köra iväg omgående.