Grannsamverkare!

Polisen kallar till utbildningskväll tisdagen den 29 oktober kl. 18:30 i Nacka lokalpolisstation, Jakobsdalsv. 1 i Nacka Strand. Parkeringsmöjligheter vid själva polishuset saknas.

Utbildningskvällen vänder sig främst till grannsamverkansgrupper som är under blivande eller som nyligen anslutit sig till mejllistan för rapporten Anmälda brott (t.ex de grupper som fick kontakt eller anmälde intresse vid “torgmötet” i Saltsjöbadens centrum för tre veckor sedan.

Så till förra veckans händelser, som inte bara handlade om polisanmälda brott, utan också en hel del observationer och direktrapporter från olika håll – särskilt Duvnäs:

INGA BROTT (av de vi är intresserade av:):
>> Sicklaön: Storängen, Ö.Ektorp, Duvnäs utskog, Hälsthagen,
>> Saltsjö-Boo: Eknäs, Klinten, Krokhöjden, N.Björknäs, Ö.Kummelnäs,
>> Saltsjöbaden: Igelboda, Solsidan, Tattby (men se direktrapport nedan!), Fisksätra småhus,
>> Älta: Kolarängen,

DUVNÄS:
Lösa saker stals ur bil i tre fall:
> Fasanvägen (omr. Fågelberget) natten den 8-9 okt kl. 21:30-06:30
> Bävervägen (omr. Kullen) 11 okt kl. 00:30
> Tjädervägen (omr. Fågelberget 11 okt kl. 01:00-01:30
Fasta saker demonterades från en bil på Örnv. (omr. Fågelberget) natten mellan 10-11 okt mellan kl 21:30-08:00. Från den händelsen levererades följande direktrapport:
“I natt, 10-11/10, drog något gäng förbi Örnvägen och tog sig in i vår bil och tog några saker. Förmodligen har de varit på andra ställen eftersom det ligger annat stöldgods på gatan. Saker utan speciellt värde, men ändå. Du får gärna gå ut med en varning till de boende på Fågelberget och kanske alla att någon liga är ute nattetid. Verkar vara smågangsters.”

Kommentar: man får lätt tanken att samma gäng härjat på Fågelberget m.omnejd mellan 10-11 okt. Men det var faktikt ett gäng till med annan profil som stal en MC (anmälan har inte inkommit ännu – finns ej i denna rapport) – som också direktrapporterats:
“Vår granne fick på Örnvägen sin MC stulen natten till idag vid 02 tiden. De fångades av dennes kamera att klippa sönder ett kraftigt godkänt lås. De stannade sedan på gatan under 30 min för att försöka bryta upp den och kunna starta den. Sedan sprang de med denna rullandes vidare. De hade även kastat delar till en annan moppe som de säkerligen även hade fått med sig. Vår grannens MC hittades senare på Hägervägen totalt förstörd och krävde bärgning. Håll ögonen öppna, dessa killar var iskalla som vågade stanna kvar endast några meter bort för att bryta på motorcykeln.”

För samma natt rapporteras vidare om en skadegörelse på motorfordon för Mårdvägen i Duvnäs mellan kl 18:00-07:30.
Sent den kvällen kom ytterligare en rapport från Jakob Dubbes väg (omr. Fågelsången):
“Vi är på Sardinien men våra kameror gick på när 2 kepsprydda killar, en med ljus och den andra med mörk jacka, smyger omkring och tittar in genom fönstren på nedervåningen. Som tur är var vår hyresgäst hemma och rörde sig i rummet, sålde gick vidare. (grannen är också bortrest)”

Och ytterligare en rapport från Bergvägen (omr. Fågelsången) – ej heller den anmäld, kanske för att godset återfanns. Även här kan ett tidsmässigt samband spåras till ovanstående observation i delområde:
“Vi hade inbrott i en av våra bilar inatt, den var olåst, jag glömmer ibland……de knyckte lite träningsmaterial, ett parkeringstillstånd och ett paraply. träningsmaterialet låg i en stor låda, som såg ut att innehålla elektronik. Hittade det mesta av innehållet i diket 150 m från vårt hus. Ingen större skada skedd alltså men obehagligt att någon gått in i bilen på uppfarten.”

Så nog har det varit händelserikt i Duvnäs i förra veckan så det räcker!! Håll utkik runt midnätterna.

SKOGALUND:
Cykel borta på Bygränd den 16-17 okt (efteranmäld)

SKURU:
Cykel borta på Sportvägen den 4/10 kl.08:00 – 6/10 kl.16:00

NYSÄTRA:
Cykel borta på Gillevägen, mellan 12/10 kl.00:00 – 13/10 kl.06:00

KÄLLSVÄGEN:
Cykel borta på Vallvägen natt mellan 12-13/10 kl.19-10

S.BJÖRKNÄS:
Fullbordat inbrott i villa på Sjöängsv. mellan 7/10 kl 10:00 – 10/10 kl. 16:20
Cykel borta på Återvägen på morgonen 12/10 kl.01-06

BOO GÅRD:
Skadegörelse på motorfordon på Boovägen (lågt nr), natten mellan 11/10 kl. 17:00 – 12/10 kl 14:30

NEGLINGEÖN:
Stöld ur eller från motorfordon av fast moterade saker på Ringvägen. Detta skedde mellan 1/10 kl 00:00 – 2/10 kl 18:00

SALTSJÖBADENS CENTRUM:
Skadegörelse noteras för Ljuskärrsv. den 10/10 kl. 17:56

TATTBY:
Från Neglinge gärde på Berberisvägen kom följande observation:
“Hej grannar! Vill bara informera om något som vi tycker var märkligt och eventuellt en rekognosering inför inbrott.

Igår förmiddag runt kl 10:00 så ringde en man på vår dörr. En av våra ungdomar befann sig hemma men vår bil stod inte på uppfarten. Mannen som var i 30-års åldern, var propert klädd, bar jeans, vita sneakers och väst. Olivfärgad hy, mörkbrunt hår och talade svenska.

Han undrade var idrottsplatsen låg. Vår ungdom sade att det bara var att följa vägen – och pekade ut riktningen. Han svarade då att han körde bil och undrade hur han skulle köra. Hans bil som han senare körde iväg med var en äldre ljusgrå, parkerad en bit bort – möjligen en Volvo.

Om man kommer med bil från stan till Berberisvägen passerar man idrottsplatsen längs vägen och det är svårt att undgå att se den. Vi tycker det var märkligt att någon kör in i ett villasamhälle och letar efter IP samt att bilen han färdades i stod parkerad en bit bort och inte utanför vår tomt.

Kan vara falskt alarm men är ändå lite udda då det var en vardag, ingen aktivitet såsom fotbollsmatch nere på IP och vår bil som vanligtvis står parkerad vid huset just denna dag var borta…. Vet inte om någon annan såg denna bil eller man under onsdagen. //Uppmanar alla att vara vaksamma.”

ÄLTA GÅRD:
Demontering av fasta saker ur bil, släp eller husvagn, på Harstigen (lågt nr). Tidpunkt ska vara natten mellan 10-11/10 kl. 17:30-08:00

Brian Kylén, samordnare
Grannsamverkan mot brott i samarbete med Nacka lopo