En Duvnäsbo som snart ska flytta från våra vackra nejder (här kallad X) fick vara med om en minst sagt minnesvärd händelse på måndagsmorgonen den 7 mars 2016. X upptäckte kl. 8:00 att mobilen indikerat att båtmotorn larmat, och såg från fönstret att motorn var borta. Det är en tung pjäs på 200 hkr och 285 kilo. Larmet ska ha kommit någon gång vid 2-4-tiden, men mobilen var satt på låg volym.

X ringde polisen, och 10 minuter senare kom patrullen. Strax därefter anlände Sjöpolisen i en civil bil och meddelade att de fått larm från en firma i Malmö om att spårsändaren på motorn hade aktiverats. Sjöpolisen ropade – ”Hoppa in här, vi har en indikation från Vattentornet uppe vid Ektorps skola!”

Efter att ha letat en god stund uppe vid skolan (det misstänktes att spårsändaren avmonterats där), kom det ett samtal från Malmöföretaget om att motorn plötsligt nu syntes vara på väg söder ut på väg 73 mot Nynäshamn. Då blev det fart på polisen som ville hinna dit innan någon färja skulle avgå. Full siren med blåljus genom tunneln till 73:an och gasen i botten! Med X i baksätet.

I höjd med avfarten till Handen, upptäcktes alltför sent, att sändaren vikit av där (det finns fördröjningar i systemet), så det var bara att ta nästa avfart och vända tillbaka till Handen. Indikationerna blev då allt starkare och ledde till ett industriområde och en stängd industrigrind med kedja. Låssmed tillkallades, men det gick att kränga sig under staketet och ta sig in på området. Snart var en container lokaliserad från vilken det blippade tydligt. En polis sträckte sig under den och hittade då nyckeln till containern (!) och kunde öppna innan låssmeden kommit.

Och…. där låg X:s motor utan propeller, men inte bara det, här fanns verktyg, bilstereos, 8-10 gräsklippare, 12 st 200L dunkar, RamiRent-utrustning, m.m. Nyckeln passade även till en container vid sidan, och där återfanns en släpkärra som hade nattfärsk smältande snö på taket. En riktig tjuvgömma.

X fick under tiden ett samtal från sin båtklubb om stundande sjösättning, men det var bara att konstatera att den kommer att blir försenad. Först ska Sjöpolisen undersöka motorn ordentligt.

KOMMENTAR:
När polisen har något att gå på, blir det en imponerande kraftsamling. I detta fall var det tack vare att X försett sin motor med en sinnrik spårsändare. Den larmade till X:s mobil som den skulle och samtidigt till Sjöpolisen, som alltså redan var delvis på fötter när X ringde till polisen. Polisen visste redan att motorn åkt via Strandpromenaden upp till Ektorp, som nattetid är en lugn plats att lasta om motorer på.

Nu återstår frågan om någon nattvaken har gjort någon iakttagelse  i närheten av Hägervägen natten mot måndagen den 7 mars, som kan hjälpa utredningen framåt.