Bedrägeri hängrännor i Duvnäs 27 juni 2019

Här kommer tre för sommarsäsongen aktuella rapporter på temat ’takavvattning’ och dessutom ’asfaltläggning’. Rapporterna 2 och 3 är svar på utskicket från Grannsamverkan den 5 juli 2019 av nedanstående Rapport 1, och dessa rekommenderas alla starkt – för läsning och till varnom.

RAPPORT 1
”Vi satt och åt lunch på baksidan av huset när två polska arbetare kom in på tomten och erbjöd sig att byta ut hängrännor och stuprör till en rimlig penning. Vi blev överrumplade av ett skickligt manipulativt beteende och gick med på detta. Priset avtalades till 20 000 kr och arbetsstegen de hade med sig kom upp väldigt fort – innan vi hann att tänka.

När vi skulle betala krävde de 100 000 kr istället och stämningen blev hotfull när vi sade att det inte var vad vi kommit överens om. Vi betalade till sist 35 000 kr efter en utflykt till banken, men även det var ett kraftigt överpris, förstod vi efter jämförelser. Vi polisanmälde på kvällen den 27/6.

Signalement: Vit större skåpbil utan dekaler av märke Renault regnr RZ …… Det vet vi för ett vittne hade sett bilen på Duvnäsvägen tidigare på onsdagen. Männen är ca 40-45 år, mörkhåriga och kraftigt byggda. Eftersom de anat att polisen blev inkopplad och har dessa uppgifter tros hantverkarna ha lämnat Duvnäs.”

Kommentar från Grannsamverkan: Vi lever i ett land med näringsfrihet, men det är inte första gången som denna typ av händelser skett i vår by. Be alltid att få tänka på saken först och begär skriftlig gratis offert, eller säg nej och anlita registrerade firmor med F-skattebevis – vid tidpunkt du själv bestämt.

Kriterierna för bedrägeri är: (1) vilseledande, (2) förmått någon till något genom vilseledande, (3) förmögenhetsöverföring ska ha skett till vinning för mottagaren/skada för den vilseledde.

Om du betalar ut en ersättning för arbete som överstiger varuvärdet med 999 kr bör du betänka följande: Om F-skattebevis inte finns hos leverantören är du ansvarig som arbetsgivare för upprättande av kontrolluppgift och för erläggande av arbetsgivaravgift till Skatteverket. Överstiger skattebrottet ett halvt inkomstbasbelopp finns fängelse på straffskalan. Detta gör det svårt att anmäla bedrägeri till polisen då man i den situationen oftast inte ens vet vem som utfört arbetet. Därför bör du helt avstå helt från köpslående med okända när tusenlappen passeras. ”Detta är Sverige!!”

RAPPORT 2 (som svar på ovanstående – ”vi drabbades också”):
”Vi på [X-vägen] i Duvnäs har varit med om en nästan identisk historia med stuprännor. Precis dessa falska kopparrännor finns att beskåda hos oss. Från början lyste de som guld! Strax blev de bruna och oerhört fula efter 2 år – de är av en annan metall.

Vi gick till polisen. Bedrägeri. Hos polisen hade man liknande fall. Vi tog reg. nr. Men gossarna byter såväl namn som bilar och nya reg. nr. Till sist lyckade polisen sätta dit gossarna.

Polisen varnade oss för att bli nerslagna eller på annat sätt utsatt för våld. Vi måste alla tillsammans kolla bilar och skumma typer. Samt genast ringa polisen! Berätta för fler. Hur dom ser it och är klädda. Vilket språk dom pratar. Kanske fler språk. Ta namn. Tel nr.

Vi lyckades få rätt tel.nr. Eftersom de ringde oss flera gånger och tjatade på att få igenom en affär. Polisen vill verkligen ha hjälp med dessa falska arbetare som slarvar med jobbet och inte erbjuder den vara som utlovats – samt höjer priset otroligt mycket. Vi hade skrivit ett enkelt avtal som tur var. Men vi blev hotade. Vid varje tillfälle kopplade vi in polisen. Bedragarna ställdes inför rätta!”

RAPPORT 3 (som förklarar härkomst och affärsidé):
Tack för info. Kommentar från mig: Man lär sig (förhoppningsvis) den hårda vägen.

Nu sägs det ju att det var polacker [i Rapport 1, red. anm.] men denna metod är betydligt mera typisk för irländska travellers. De är kända för exakt det affärsupplägg som beskrivs.

I artikeln nedan skriver man om asfalt men det är minst lika mycket tak. Deras offer är ofta pensionärer i sina villor. Hörde om ett fall där de frågade en äldre kvinna om de skulle byta ut de två tegelpannor som var trasiga. Hon tackade ja. Travellers låtsades missförstå uppdraget, gick upp på taket och kastade ned alla tegelpannor för att sedan montera dit nya. Notan blev förstås inte liten…

https://www.expressen.se/nyheter/har-bor-de-kriminella-asfaltlaggarna–lever-lyxliv-pa-irland/

Ha en fin helg och tack för ert engagemang!