Brottsstatistik 2017

Inbrott i villa förväntas i vår typ av område ligga på ca 12 stycken per år, och vi närmade oss detta måltal under det gångna året genom att statistiken uppvisar 14 inbrott på 13 olika gator, jämfört med 15 stycken året före. Det går åt rätt håll – jag har en teori om varför i fjärde stycket nedan.

Rena bilstölder har blivit allt ovanligare, men i något fall har bilen försvunnit i samband med inbrott. Tjuven har helt enkelt kommit över bilnyckeln som hängt på någon krok hemma i entrén eller legat framme. Själv har jag den i min nyckelknippa ”under huvudkudden” eller med mig i uppe i huset, och aldrig nere i hallen vid ytterdörren.

Som väl är har bildemonteringarna (rattar, krockkuddar, instrumentering) minskat rejält sedan 2014-15. Men de kommer att fortsätta så länge som västvärlden håller en handelsblockad mot Ryssland. Där råder en skriande brist på delar till främst BMW som alltså inte kan importeras från Bayern sedan Krim ockuperades, enligt polisen. Försök ordna så att du märker om någon rör sig vid bilen om natten. Det finns tekniker som bygger på rörelselarm utanför bilen. Eller köp ett annat märke för det är nästan bara ett fåtal tyska märken som drabbats.

Läget just nu? Jul- och nyårshelgerna var mycket lugna men var det några ynglingar som vandrat runt i snön på baksidan av villor utefter Reginavägen och gjorde ett inbrottsförsök. Riktigt bra är att vi har snabb direktrapportering in till mig från drabbade fastighetsägare. Det händer ofta att jag kan avisera er Duvnäsbor dagen därpå, och definitivt flera dagar innan polisens rapport kommer. Det visar att engagemanget är högt i Grannsamverkansfrågor, och det i sig är brottsförebyggande.

Ni som inte var i Ringparksstugan 26 september kan via hemsidan hitta ett referat från mötet med Polisen och kommunens brottsförebyggare. Medskickat längst ner är en lång lista på brottsförebyggande tips.

Just nu är det ca 15 % av duvnäsborna som jag inte når, därför att jag inte har något mejl till er. Skicka mejladress till grannsamverkan@saltsjo-duvnas.se så får du aktuella varningar, rapporter och meddelanden – även från olika lokala föreningar i Duvnäs.

Brian Kylén, Grannsamverkan mot brott i Duvnäs
i samarbete med Nacka lokalpolisområde