Inbrott i villa förväntas i vår typ av område ligga på ca 12 stycken per år, och nu ser vi att vi har kommit ner till denna nivå. Riktigt bra är att vi har snabb direktrapportering in till mig från drabbade fastighetsägare. Det händer inte sällan att jag kan avisera er Duvnäsbor dagen efter ett inbrott genom att jag får direktrapport från drabbad ägare. Det visar att engagemanget är högt i Grannsamverkansfrågor, och det i sig är brottsförebyggande. I och med utfallet år 2018 får vi alltså kvitto på det.

Rena bilstölder förekommer sällan, men tyvärr har det gångna året visat att bilen har försvunnit i samband med inbrott. Tjuven har helt enkelt kommit över bilnyckeln som hängt på någon krok hemma i entrén eller legat framme. Själv har jag den i min nyckelknippa ”under huvudkudden” eller med mig i uppe i huset, och aldrig nere i hallen vid ytterdörren. Jag skrev det förra året och nu gör jag det igen!

Som väl är har bildemonteringarna (rattar, krockkuddar, instrumentering) fortsatt minska rejält sedan 2014-15. De blev så vanliga att polisen har infört två nya brottskoder som skiljer på vanlig stöld av lösa saker i bilen och ren demontering av fasta saker. Summan av de två nya koderna sist i tabellen är 8 st att jämföra med tidigare kod 0840 där vi hade 10 st år 2017. Det märks också i direktrapporter att Duvnäsborna är mycket mer vaksamma mot nattbesök runt bilen senaste året. Tre båtar och tre båtmotorer försvann också, enligt nyuttagen båtstatistik, liksom 10 (dyra) cyklar kan utläsas ur ny cykelstatistik.

Skicka mejladress till grannsamverkan@saltsjo-duvnas.se så får du aktuella varningar, rapporter och meddelanden – även från olika lokala föreningar i Duvnäs.

Brian Kylén, Grannsamverkan mot brott i Duvnäs
i samarbete med Nacka lokalpolisområde