Enligt uppgifter från en närboende på Gamla Allén har polisen gripit en inbrottstjuv. Försök till inbrott på Rättarbacken skulle ha utförts av en till synes drogpåverkad man i 35-årsåldern, ljushyllt.

Uppgifterna dök upp på en Facebook-grupp där tidpunkten verkade vara kl 14:57 på tisdagen 6/10, och den nådde Grannsamverkan först på onsdagsförmiddagen via en annan Duvnäsbo.  Så som meddelandet var formulerat var det för andra Facebook-följare rimligt anta att gripandet just skett på tidig tisdagseftermiddag den 8/10. Grannsamverkan hade ännu under torsdagen inte någon bekräftelse från polisen på allmänhetens observationer vad gäller vad gäller plats och tidpunkt och kunde därför inte gå ut med definitiv brottsavisering om ytterligare ett inbrott i Duvnäs.

Däremot har det torsdag kväll 10/10 inkommit uppgifter från den drabbade ägaren på Logbacken, med uppgifter direkt ur ingripandeverksamhetens egen händelserapport, att polisen i närheten grep en person redan i fredags den 4/10:

Gärningsmannen (gm) hade observerats vara inne i huset av en granne. Denne kontaktade målsägaren, som meddelade att man var bortrest. Polis och hundpatrull tillkallades, och gm fanns kvar i huset när första patrull anlände.

När gm upptäckte polisnärvaron ”tar han sin tillflykt genom ytterdörren i riktning mot Rättarbacken”. Där väntar ytterligare radiobilspatrull som fångar in mannen och identifierar honom. Han grips för grov stöld genom inbrott och med beslag av kniv med 9 cm blad samt en skruvmejsel. 

För ägaren väntar mycket arbete: polisen konstaterade att på brottsplatsen rådde total oordning. Hyllor och lådor var utdragna och mängder med saker låg kastade på golvet.

Om det överhuvudtaget skett något inbrott i Rättarbacken i tisdags 8/10 – får vi veta när rapporten Anmälda brott kommer nästa gång. Det är förstås ytterst glädjande att en inbrottstjuv kunnat gripas (då uppklarningen oftast ligger under 4 %] även om det lutar åt att den ursprungliga observationen av polisens gripande gällde inbrottet på Logbacken fredag veckan innan och inte på tisdagen därefter. Sens moral: tryck inte iväg ”nyheter” på sociala medier utan faktakoll!

Grannsamverkan mot brott i Duvnäs