Inga brott (av de vi har i fokus i Grannsamverkan) har anmälts för Duvnäs under de tre senaste veckorna.

Men när ny teknologi kommer blir det ofta så att det som är bärbart också stjäls.  För 10 år sedan var det platt-TV som bars iväg ur våra hus, i förra veckan var det många rapporterade cykel- och elcykelstölder på andra platser i kommunen – men nu alltså följande:

Från grannsamverkare Boo i Skogalund kom den här rapporten: ”Ägare som laddar sin elbil hemma får nu ett nytt problem. Laddkablar är ett nytt stöldproblem när dessa kostar 5000:- eller mer och I det här fallet har man skadat bilen för att komma åt kabeln”.

Drabbad bilägare på Tallmovägen skrev själv: – I natt/morse har någon stulit vår laddkabel typ 2 till vår elbil i Skogalund. Man har skadat hela uttaget på bilen för att få loss kabeln. Billarmet gick aldrig”.

Det torde vara lösa originalkablar som man har med sig i bilen, som är mest eftertraktade. Att klippa en fast monterad kabel och sedan montera den i ett annat don borde vara mindre attraktivt eftersom originalanslutningar i högampereledningar säkerligen har certifierats enligt krav för lägsta möjliga resistans. Att själv ansluta ett icke-originaldon kan innebära förhöjd brandrisk. Vem vill ha en sådan kabel om bilen eller bostaden brinner upp?

[Som en parentes kan nämnas att Nacka Energi sänker fasta effektavgiften från 1 november och utöver rörlig elskatt för varje kilowatttimme också börjar debitera rörlig effektavgift motsvarande genomsnittet av de tre timmar per månad som högsta effekt uttagits.  Syftet är att uppmuntra till att styra förbrukningen så att den blir så jämn som möjligt över dygnet -så att inte alla maskiner och laddning av bil görs samtidigt. Se vidare på Nacka Energi hemsida och hemsänt informationsblad.]

Fullbordade villainbrott fortsätter att vara ovanliga, som tur är. Två skedde samma dag 2/10 på Valövägen i Krokhöjden, Saltsjö-Boo och ett i Kolarängen, Älta den 30/9. Under den gångna vecka 41 var det två villainbrott, varav ett i Båthöjden i Fisksätra och ett på Prinsvägen i Skuru.

Brian Kylén, samordnare
Grannsamverkan mot brott i samarbete med Nacka Lpo