När jag skulle gå av Saltsjöbanan på väg hem från mitt arbete kl 21.30 ikväll [2 febr 2016, red. anm.] sprang en man i 25-30-årsåldern upp från sitt säte och gick ut efter mig. Jag reagerade då det såg ut som om han bestämde sig för att gå av först när han såg att jag skulle gå av.

Det var folktomt i området och jag kände mig lite obekväm så jag valde att småspringa upp för Stationsbacken för att snabbt komma hem. Jag vände mig om ett par gånger men såg ingen som följde efter. Jag slutade springa men fortsatte gå i rask takt.

Plötsligt dyker mannen upp bakom mig! Jag börjar springa och han springer efter. Jag hinner tänka att jag ska springa runt Ringparken för att vara i lampornas ljus men när jag ser att det går ett par med en hund på stigen i parken springer jag fram till dem. När jag vänder mig om ser jag mannen (som också ser mig, paret och hunden) kasta sig in bakom ett buskage och försvinna. Paret följde mig sedan hem (stort tack för det!).

Min man gick en runda strax därefter för att se om han kunde få klarhet i vad som hänt, men såg ingen.
/Boende på Lagårdsvägen

Kommentar: Detta är en typ av händelse som jag inte har tidigare exempel på. Du bör absolut polisanmäla den som ofredande. Mannen kan ha tagit Sjöbacken upp för att genskjuta obemärkt, och även för att försvinna igen.

Men jag ska nog försöka ta upp detta med rest. Statzione som är öppet de flesta dagar, samt med boende i Stationsbacken, så att det finns fler ”safe havens” om någon följer efter från tåget. Sena hundrastare kan också göra mycket nytta, just som du berättat om.

Vid akut fara ringer du alltid 112. Tänk igenom hur du i nödläge snabbt kan säga vad som händer och var exakt, samt vem du är, så fort du får svar. Då vågar en efterföljande inte stanna kvar på platsen.

Nattknappen som drivs med hjälp av polisens volontärer för dessa syften finns enbart bemannad fredag-lördag mellan 23:30-03:00. Tel dit är 020-44 66 66
Brian Kylén, Grannsamverkan