Nya fotspår i snön – ska jag anmäla på 11414?

Fotspår på altanen i morse när vi vaknade. Bör man anmäla sådant till 11414? Använd bilden om du vill!
Boende på Vargvägen i område Grytet

Svar: Om folk bara går fram till ytterdörren från en gång som kommer direkt från gatan/tomtentrén, är det svårt att få det till ’hemfridsbrott’. Däremot om spåren gått runt huset och det kan göras sannolikt att man aktivt försökt titta in i fönster på baksidan, bör en anmälan knappast vara att anse som obefogad.

Av den aktuella bilden förefaller det röra sig om framsidan? Då tycker jag man ska avstå om inget annat saknas, även om det är lite obehagligt att någon rört sig nattetid på tomten.

Skulle det vara tydligt att någon testat om dörren är olåst mitt i natten (s.k. ”dörrtryckare” varit i farten) har vi ett ’försök till stöld utan inbrott’, men då bör man ha hört ljud som motvarar kvarlämnade spår av förövaren och på så sätt kunna styrka att någon öppnat dörren eller varit inne i hallen.

Vid ’stöld utan inbrott’ utgör försvinnandet av någon värdesak inte alltid tillräckligt bevis på att man är brottsutsatt. Det krävs också att man kan visa att man någon gång tidigare anskaffat en sådan och haft i sin ägo. Spara alltid kvitton och ta bilder på saken! Försäkringsbedrägerier är inte helt ovanliga där denna brottskod förekommer.
//Brian Kylén