Följande skriftliga berättelse har inkommit från en dam i Duvnäs, andra till upplysning och varning:

  1. Lämnade hemmet vid 9:55 med min bil.
  2. Kl. 11:25 körde inbrottstjuven [österut på gatan där jag bor] med sin falskskyltade bil i god fart, backade in [på en annan gata mitt emot] och parkerade.
  3. En normalt klädd man i 40-årsåldern ringde på framdörren och gick sedan runt huset till altanen, och gick loss på dörren med mejsel och stämjärn. Han förde oväsen.
  4. Min grannfru som följt det ovanliga beteendet konfronterade tjuven med frågan om vad som pågår.
  5. Han skulle laga min dörr[, sade han till henne].
  6. Grannfrun ville se hans legitimation. Det fanns varken redskap [för att snickra] eller legitimation i bilen.
  7. Tack till min alerta, strukturerade granne som ingrep och stoppade inbrottet.
  8. Det var mitt 4:de inbrottsförsök på 52 år.
  9. Nu sover jag sämre igen en lång tid.
  10. [Dagen efter, 4/12] Teknisk undersökning, fotografering och avgjutning gjordes av två storvuxna trevliga poliser. Mittbrädan låg avlägsnad från altandörren på marken.

KOMMENTAR: Detta är ett exempel på hur en granne med öppna ögon och öron ser och hör en brottssituation segla upp. Det var väldigt modigt att gå fram och konfrontera. Det ska man enligt ”regelboken” inte göra p.g.a. risken för att bli utsatt för våld.

Den här gången gick det bra och bara en bräda kom till skada på dörren, men polisens rekommendation är att istället ringa 112 och ange ”pågående inbrott” på frågan om vad som hänt. Polisen sätter då in stora resurser för att ringa in området, skicka upp helikopter (följa falskskyltad bil vid ev. flykt) och föra fram flera patruller till brottsplatsen. Det var ju en vanlig måndag så det fanns gått om resurser (till skillnad från hur det är på en stökig fredagkväll med lönehelg).

Hur gärningsmannen avvek, förtäljer inte historien. Det hade i denna situation hjälpt om det funnits bevakningskamera bakom huset mot altandörren för att ge Polisen ytterligare spår för att identifiera den ”propre” mannen.

Brian Kylén
Grannsamverkan mot brott i Duvnäs
i samarbete med Nacka lokalpolisområde