Med hjälp av ett mejlkonto kapat från en person i Saltsjö-Duvnäs försöker en gärningsman få dig att skicka pengar. Se upp för följande typ av fiske, som jag fick i morse (liksom personens fru m. fl.)

Hjälp! Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Donetsk, Ukraina och min väska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti. Ambassaden är villig att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkningarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina pengar utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 18,200 Sek. Berätta om du kan hjälpa mig genom Western Union eftersom det är det bästa alternativet jag har. 

Personen med det kapade mejlkontot är utom all fara och har inget förlorat enligt telefonkontroll, och ska nu skaffa sig ett nytt längre och krångligare lösenord.

När folk ringer för att luras om pengar har vi i veckan lärt oss att det heter voice fishing, eller ”vishing”. Ovanstående är i så fall ett exempel på ”mishing” (klassisk mail phishing). Snart dyker det säkert upp något nytt som slutar på …ishing. Men det är alltid bråttom och handlar om att ta dina pengar.

Brian Kylén
Grannsamverkan mot brott i Duvnäs