Gatuvy

Maria Norberg skriver:

Baksidan

De tre fotona visar huset från olika vinklar. Huset byggdes 1949-50 av min pappa, Halvard Norberg, med hjälp av hantverkare då min bror kommit till världen 1949. Ettan på Spångavägen blev för trång och mamma, Rut Norberg född Eriksson, hade börjat arbeta på Norrtulls sjukhus istället.

Pappa arbetade ju i Ceders livs som ägdes av pappas moster Lisa Ceder. Denna affär låg granne med mitt hus och där bor bror och svägerska idag. Under 1950-talet då mamma var hemma och fick mig 1954 samt omskolade sig till kontorspersonal istället för att vara mentalsjuksköterska, bodde personal som arbetade i Ceders i de två nedre rummen som är bostadsrum.

Under 1960-talet bodde Merle, som senare gifte sig med Bosse Nyberg i det ena rummet. Gabban, min bästa vän och jag var och hälsade på Merle ibland. Merle hade så långt svart hår, hon har indonesiska rötter. Jag hyr idag ut ett av de rummen till en kvinna som jobbar uppe i Ektorp.

Vy från Ceders livs (öster fasad)

Det rummet är det mindre rummet av de två bostadsrummen på nedre botten och pappa hade det som kontor när han var stugfogde och skötte om  Ringparksstugan 1980-90-talen. Altanen upptill har alltid varit en viktig solaltan, men täcks av vindskydd när jag nyttjar altanen under sommarhalvåret.

Jag vill också lägga till att huset är ett så kallat Mokongahus, ett trähus på övre plan under rappningen och betong i entrèplanet. Det var ett så kallat halvfabrikat hus, som man kunde inreda hur man ville i fråga om rummens placering och så vidare. Flera sådana hus finns på Vargvägen, Vargungevägen och Reginavägen med lägre husnummer.

Mina föräldrar, Rut och Halvard, bodde i huset från 1950 till år 2000, då jag flyttade in.

Maria Norberg