Nyårstalet 31 december 2017

Årets nyårstal hölls av Mikael Lindström assisterad av hustrun Ia Lindström. Trots det usla vädret kom cirka ett 100-tal personer till Ringparken. Christel och Lennart Rosenborg hjälpte till att stämma upp nationalsången. Nedan finns talet att läsa i sin helhet.

Kära Duvnäsbor med släktingar och vänner.

Jag har fått den stora äran att hålla årets nyårstal och traditionellt ska ett sådant innehålla en tillbakablick och en titt framåt.

Om jag blickar bakåt ser jag vår klockstapel, en symbol för traditioner, den nuvarande har funnits i Ringparken sedan sextiotalet och varje lördag klockan 18 rings helgen in enligt ett rullande schema där nyckel och klockarbok går från granne till granne. Tittar jag ändå längre bakom mig hittar jag Måsungarna, en annan av Duvnäsbornas traditionella samlingsplatser där våren hälsas välkommen med brasa, tal och sång. Tittar jag sedan framåt ser jag Ringparksstugan som rymmer så många aktiviteter till vår förnöjelse och inte minst ser jag er, kära Duvnäsbor, ni som gör traditionen möjlig.

I en annan dimension och ett annat perspektiv kan man titta bakåt i tiden, vi minns alla våra soliga barndomssomrar, och de gnistrande vita snöiga vintrarna med skidor och skridskor, och enligt Blandaren var det bättre förr och ju förr dess bättre. I det förhärligande barndomsminnets perspektiv kan nutiden te sig trist och mörk, men tittar vi längre bakåt i tiden ser vi invasioner, krig, digerdöden, kolera, börskrascher och TBC, i det perspektivet kan vi nog konstatera att 2017 varit ett gott år där till och med trenden med sämre och sämre resultat i PISA mätningarna för våra skolor har brutits!

Och hur blir då 2018? Ja, när jag ser er kära Duvnäsbor tror jag att vi kan hjälpas åt att göra det till ett så gott år som det kan bli. Vi lever i en väldigt skyddad by med traditioner och trygghet. Låt oss fortsätta med det, Låt oss se varandra och respektera varandra, Hälsa på varandra och hjälpa varandra efter förmåga och föra traditionen vidare.

Traditionen bjuder nu att vi alla sjunger Du Gamla Du Fria innan tolvslaget