Vad är egentligen läget nu med krossen? Många är vi som nu frågar oss, vad betyder en startpromemoria i detta sammanhang? Är det värt att fortsätta den juridiska processen?
Vi har frågat ett par jurister och en politiker.
Såhär svarar de!
Politiker (Mats Gerdau, M) svarar:
Driver kommunen fortfarande en juridisk process?
När det gäller stenkrossfrågan så fortsätter den juridiska processen. Jag tror inte att Skanska dragit tillbaka sin ansökan och kommunen har inte dragit tillbaka sitt överklagande. Man kan faktiskt begära tillstånd att få utföra ett arbete på någon annans mark oavsett vad markägaren tycker. Vi håller i vårt motstånd.
Om Skanska får tillstånd att driva kross, vad händer då?
Den frågan måste först och främst ställas till markägaren, är de beredda att upplåta marken för detta ändamål? Jag hoppas verkligen inte det. Och för det andra så måste man i så fall lösa trafiken till och från området. Eftersom vi inte tycker att det är en bra plats för en stenkross kommer vi att motarbeta sådana planer så mycket vi kan.
Vad betyder en startpromemoria?
Detta är en start på ett detaljplanearbete där en massa aspekter ska utredas och vi vet inte vad slutresultatet blir än.
Ingen kan därför garantera vad detaljplanearbetet resulterar i. En detaljplan kan även överklagas och prövas i domstol.
Våra jurister svarar:
Vad händer om vi återigen förlorar i domstol mot Skanska?
Om vi förlorar i MöD så är en stenkrossen bara anmälningspliktig och markägaren kan tillåta en stenkross.
Förändrar det nya detaljplanearbetet och promemorian situationen?
En viktig punkt är att det är markägaren själv som driver och bekostar detaljplaneprocessen. Om markägaren inte längre väljer att bekosta processen kan den snabbt läggas åt sidan.